Predsedníctvo strany Most-Híd vyzvalo splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny aby sa vzdal funkcie

05.06.2013 Bratislava

Predseda strany Most-Híd, Béla Bugár, a podpredseda strany, László Solymos, dnes na tlačovej besede informovali o rozhodnutí predsedníctva strany, ktoré vyzvalo splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny aby sa vzdal funkcie.


„Pred rokom, ako nastúpila nová vláda, pán premiér sľúbil zachovanie status quo národnostných menšín, preto sme aj prijali možnosť navrhnúť kandidáta na splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny,“ začal na úvod predseda strany. Splnomocnenec mal podľa neho za úlohu aplikovanie prijatých zákonov v bežnom živote ale aj kontrolu nad samotným dodržiavaním a uplatňovaním týchto zákonov.
Sám splnomocnenec vlády, László Nagy, sa vyjadril, že skúškou jeho úradu bude aj novela Zákona o používaní jazykov národnostných menšín a Zákona o dráhach, ktoré umožňujú označenie železničných staníc a zastávok v jazyku národnostných menšín.
„Keďže táto žiadaná právna úprava neprešla včera hlasovaním parlamentu, zasadalo predsedníctvo strany Most-Híd, ktoré sa jednohlasne uznieslo na výzve smerom k splnomocnencovi vlády SR, aby sa vzdal funkcie,“ vyhlásil Bugár. Ako dôvod pre tento krok uviedol fakt, že splnomocnenec nemôže vykonávať túto funkciu lebo na jednej strane má deklarované určité právomoci ale na druhej strane, po niekoľkomesačných rokovaniach so Železnicami SR a Ministerstvom dopravy, poslanci Smeru neumožnili vykonanie tejto právnej úpravy v bežnom živote a preto nemá význam aby túto funkciu zastával.

Záverom sa Bugár poďakoval Lászlovi Nagyovi za doteraz vykonanú prácu. „Táto právna úprava bola v súlade so status quo národnostných menšín. Nič menej a nič viac,“ uzavrel Bugár s tým, že prijatím tohto postu chcela strana Most-Híd vytvoriť pozitívny precedens a chcela ukázať, ako by to mohlo v budúcnosti fungovať, čo sa však nepodarilo a tým kladie zodpovednosť na plecia Smeru.

Strana Most-Híd bude však aj naďalej hľadať partnerov pre riešenia národnostných otázok.

Podpredseda strany Most-Híd, László Solymos, uviedol, že označovanie názvu železničných zastávok a staníc v jazyku národnostnosných menšín je samozrejmosťou tam, kde žijú národnostné menšiny. „Toto by malo byť úplne samozrejmé a automatické,“ zdôraznil Solymos.

Za veľké negatívum označil Solymos aj to, že za túto právnu úpravu nehlasovali ani niektorí novodobí demokratickí politici, napríklad pán Lipšic alebo niektorí členovia klubu OĽaNO.

„Uráža nás to, že za každý pozitívny krok smerom k národnostným menšinám musíme stále tvrdo bojovať, kde pritom stačí tak málo, a to ochota a vôľa,“ ukončil Solymos.
 
Zuzana Bačiak Masaryková
tlačová tajomníčka
 

Vyberte región